Tillbaka till innehållsförteckningen.
Kemi – Centralt innehåll åk 3
Material och ämnen
Vattnets olika aggregationsformer (fast, flytande och gasformig) och övergångar mellan dessa former: avdunstning, kokning, kondensering, smältning och stelning. Praktiskt arbete i form av framställning av salt genom kokning (avdunstning).
Pröva och beskriva materials egenskaper i samband med besök i gruva, t.ex. avseende utseende, magnetism, ledningsförmåga och om de flyter eller sjunker i vatten.
Kemiska processer kopplade till hushållet såsom att sylta och safta (kondensering, smältning, stelning), att stöpa ljus (kondensering,smältning,stelning), att kärna smör och ysta ost (blandningar separeras och stelnar) och att baka bröd (jäsningsprocessen).
Tova ull och växtfärga garn.
Systematiska undersökningar
Dokumentation av experiment och processer genom enkla rapporter i text- och bildform.
Studium och dokumentation i text och bild av hur en masugn och kolmila fungerar.