Tillbaka till innehållsförteckningen.

Hem- och konsumentkunskap – Centralt innehåll åk 3

Mat och matlagning

  • Matlagning för olika sammanhang.

  • Enkla metoder för matlagning, däribland bakning. Att planera, organisera och utvärdera arbetet, , t.ex. mala mjöl på handkvarn och baka bröd av egenmald säd, även eventuellt skörda och bereda det som såtts i åk 2.

  • Enkla instruktioner och recept. Hur de kan läsas och följas samt vanliga begrepp för matlagning, t.ex. i samband med temat bondens år kärna smör, sylta, göra mos och safta, göra färskost, mjölksyrade grönsaker, torkade äppelringar

  • Samtal om upplevelser av smak, doft, konsistens och textur i samband med matlagning.

Levnadsvanor

  • Vikten av att äta varierat och balanserat för att må bra. Hur måltider kan fördelas över en dag, t.ex. med koppling till vad man åt förr i tiden under temat bondes år.

  • Måltidens betydelse för gemenskap. Olika mattraditioner, t.ex. genom att förbereda inför lunch, duka etc. med exempel ur temat bondens år.

  • Rutiner och metoder för rengöring, bl.a. genom att städa klassrummet.