Tillbaka till innehållsförteckningen.
Hem- och konsumentkunskap – Centralt innehåll åk 3
Mat och matlagning
Matlagning för olika sammanhang.
Enkla metoder för matlagning, däribland bakning. Att planera, organisera och utvärdera arbetet, , t.ex. mala mjöl på handkvarn och baka bröd av egenmald säd, även eventuellt skörda och bereda det som såtts i åk 2.
Enkla instruktioner och recept. Hur de kan läsas och följas samt vanliga begrepp för matlagning, t.ex. i samband med temat bondens år kärna smör, sylta, göra mos och safta, göra färskost, mjölksyrade grönsaker, torkade äppelringar
Samtal om upplevelser av smak, doft, konsistens och textur i samband med matlagning.
Levnadsvanor
Vikten av att äta varierat och balanserat för att må bra. Hur måltider kan fördelas över en dag, t.ex. med koppling till vad man åt förr i tiden under temat bondes år.
Måltidens betydelse för gemenskap. Olika mattraditioner, t.ex. genom att förbereda inför lunch, duka etc. med exempel ur temat bondens år.
Rutiner och metoder för rengöring, bl.a. genom att städa klassrummet.