Tillbaka till innehållsförteckningen.

Hem- och konsumentkunskap – Centralt innehåll åk 5

Mat och matlagning

  • Matlagning för olika sammanhang, t.ex. tillaga mat från de olika nordiska länderna, eller indisk matlagning och i samband med temat kulturepokerna.

  • Enkla metoder för matlagning, däribland bakning. Att planera, organisera och utvärdera arbetet.

  • Enkla instruktioner och recept. Hur de kan läsas och följas samt vanliga begrepp för matlagning.

  • Samtal om upplevelser av smak, doft, konsistens och textur i samband med matlagning.

  • I samband med temat antika Grekland kan olika konserveringsmetoder tas upp och även sätt att få bröd att jäsa.

Levnadsvanor

  • Vikten av att äta varierat och balanserat för att må bra. Hur måltider kan fördelas över en dag.

  • Måltidens betydelse för gemenskap. Olika mattraditioner, t.ex. i samband med geografiundervisningen och de europeiska ländernas olika mattraditioner.

  • Resurshushållning av livsmedel och andra förbrukningsvaror i hemmet. Återvinning i hemmet och i närområdet och hur den fungerar.

  • Rutiner och metoder för rengöring.