Tillbaka till innehållsförteckningen.
Hem- och konsumentkunskap – Centralt innehåll åk 5
Mat och matlagning
Matlagning för olika sammanhang, t.ex. tillaga mat från de olika nordiska länderna, eller indisk matlagning och i samband med temat kulturepokerna.
Enkla metoder för matlagning, däribland bakning. Att planera, organisera och utvärdera arbetet.
Enkla instruktioner och recept. Hur de kan läsas och följas samt vanliga begrepp för matlagning.
Samtal om upplevelser av smak, doft, konsistens och textur i samband med matlagning.
I samband med temat antika Grekland kan olika konserveringsmetoder tas upp och även sätt att få bröd att jäsa.
Levnadsvanor
Vikten av att äta varierat och balanserat för att må bra. Hur måltider kan fördelas över en dag.
Måltidens betydelse för gemenskap. Olika mattraditioner, t.ex. i samband med geografiundervisningen och de europeiska ländernas olika mattraditioner.
Resurshushållning av livsmedel och andra förbrukningsvaror i hemmet. Återvinning i hemmet och i närområdet och hur den fungerar.
Rutiner och metoder för rengöring.