Tillbaka till innehållsförteckningen.

Hem- och konsumentkunskap – Centralt innehåll åk 8-9

Mat och matlagning

  • Matlagning för olika behov och sammanhang.

  • Livsmedels egenskaper och användningsområden.

  • Val av livsmedel och metoder för matlagning, däribland bakning. Att planera, organisera och utvärdera arbetet.

  • Skapande av egna måltider, till exempel utifrån säsong och rester.

  • Instruktioner och recept. Hur de kan läsas och följas samt begrepp för matlagning.

  • Samtal om upplevelser av smak, doft, konsistens och textur i samband med matlagning.

  • Redskap och teknisk utrustning som kan användas vid matlagning och hur dessa används på ett funktionellt och säkert sätt.

  • Hygien och livsmedelssäkerhet i samband med hantering, tillagning och förvaring av livsmedel.

Privatekonomi och konsumtion

  • Ungas privatekonomi. Konsumtion och ekonomisk planering, däribland att göra en budget.

  • Att handla på kredit, teckna abonnemang samt låna och spara pengar.

  • Skillnaden mellan saklig konsumentinformation och annan påverkan på konsumtionsval. Reklam i olika former, även dolda reklambudskap.

  • Konsumenters rättigheter och skyldigheter. Garanti, reklamation, ångerrätt, öppet köp och köp från privatperson samt skillnad mellan köp i butik och på internet.

Levnadsvanor

  • Sammansättning av varierade och balanserade måltider och anpassning till individuella behov.

  • Måltidens betydelse för gemenskap. Olika mattraditioner.

  • Arbetsfördelning i hemmet ur ett jämställdhetsperspektiv.

  • Resurshushållning. Ställningstaganden vid val och användning av livsmedel och andra varor. Hur produktion, transport och återvinning av livsmedel och andra varor påverkar människors hälsa, ekonomi och miljö.

  • Rutiner och metoder för rengöring och tvätt.