Tillbaka till innehållsförteckningen.

Hem- och konsumentkunskap – Centralt innehåll åk 4

Mat och matlagning

  • Matlagning för olika sammanhang, t.ex. matvanor i Norden under stenåldern och vikingatid.

  • Enkla metoder för matlagning, däribland bakning. Att planera, organisera och utvärdera arbetet, t.ex. beredning av mat och klädestillverkning under stenåldern och vikingatid t.ex. baka flatbröd, bereda mat i kokgrop.

  • Enkla instruktioner och recept. Hur de kan läsas och följas samt vanliga begrepp för matlagning.

  • Samtal om upplevelser av smak, doft, konsistens och textur i samband med matlagning.

Levnadsvanor

  • Vikten av att äta varierat och balanserat för att må bra. Hur måltider kan fördelas över en dag, t.ex. med koppling till vad man åt förr i tiden under temat stenålder, bronsålder och vikingatid.

  • Måltidens betydelse för gemenskap.

  • Rutiner och metoder för rengöring, bl.a. genom att städa klassrummet.