Tillbaka till innehållsförteckningen.
Hem- och konsumentkunskap – Centralt innehåll åk 4
Mat och matlagning
Matlagning för olika sammanhang, t.ex. matvanor i Norden under stenåldern och vikingatid.
Enkla metoder för matlagning, däribland bakning. Att planera, organisera och utvärdera arbetet, t.ex. beredning av mat och klädestillverkning under stenåldern och vikingatid t.ex. baka flatbröd, bereda mat i kokgrop.
Enkla instruktioner och recept. Hur de kan läsas och följas samt vanliga begrepp för matlagning.
Samtal om upplevelser av smak, doft, konsistens och textur i samband med matlagning.
Levnadsvanor
Vikten av att äta varierat och balanserat för att må bra. Hur måltider kan fördelas över en dag, t.ex. med koppling till vad man åt förr i tiden under temat stenålder, bronsålder och vikingatid.
Måltidens betydelse för gemenskap.
Rutiner och metoder för rengöring, bl.a. genom att städa klassrummet.