Tillbaka till innehållsförteckningen.

Hem- och konsumentkunskap – Centralt innehåll åk 6

Mat och matlagning

  • Matlagning för olika sammanhang, t.ex. antikens och medeltidens kultur och samhällsliv och matvanor

  • Enkla metoder för matlagning, däribland bakning. Att planera, organisera och utvärdera arbetet.

  • Enkla instruktioner och recept. Hur de kan läsas och följas samt vanliga begrepp för matlagning.

  • Samtal om upplevelser av smak, doft, konsistens och textur i samband med matlagning.

  • Redskap och teknisk utrustning som kan användas vid matlagning och hur dessa används på ett funktionellt och säkert sätt.

  • Hygien och livsmedelssäkerhet i samband med hantering, tillagning och förvaring av livsmedel.

Privatekonomi och konsumtion

  • I samband med matematikundervisningen tas ungas privatekonomi upp. Relationen mellan sparande och konsumtion. Olika sätt för att betala och spara.

  • I samband med undervisningen t.ex. svenska och samhällskunskap tas skillnaden mellan saklig konsumentinformation och annan påverkan på konsumtionsval.

  • Reklam i olika former, även dolda reklambudskap.

  • Jämförelser av några vanliga varor utifrån jämförelsepris.

Levnadsvanor

  • Vikten av att äta varierat och balanserat för att må bra. Hur måltider kan fördelas över en dag.

  • Måltidens betydelse för gemenskap. Olika mattraditioner.

  • Resurshushållning av livsmedel och andra förbrukningsvaror i hemmet. Återvinning i hemmet och i närområdet och hur den fungerar.

  • Några olika certifieringar och märkningar av livsmedel och andra varor samt deras betydelse.

  • Rutiner och metoder för rengöring.