Tillbaka till innehållsförteckningen.
Hem- och konsumentkunskap – Centralt innehåll åk 6
Mat och matlagning
Matlagning för olika sammanhang, t.ex. antikens och medeltidens kultur och samhällsliv och matvanor
Enkla metoder för matlagning, däribland bakning. Att planera, organisera och utvärdera arbetet.
Enkla instruktioner och recept. Hur de kan läsas och följas samt vanliga begrepp för matlagning.
Samtal om upplevelser av smak, doft, konsistens och textur i samband med matlagning.
Redskap och teknisk utrustning som kan användas vid matlagning och hur dessa används på ett funktionellt och säkert sätt.
Hygien och livsmedelssäkerhet i samband med hantering, tillagning och förvaring av livsmedel.
Privatekonomi och konsumtion
I samband med matematikundervisningen tas ungas privatekonomi upp. Relationen mellan sparande och konsumtion. Olika sätt för att betala och spara.
I samband med undervisningen t.ex. svenska och samhällskunskap tas skillnaden mellan saklig konsumentinformation och annan påverkan på konsumtionsval.
Reklam i olika former, även dolda reklambudskap.
Jämförelser av några vanliga varor utifrån jämförelsepris.
Levnadsvanor
Vikten av att äta varierat och balanserat för att må bra. Hur måltider kan fördelas över en dag.
Måltidens betydelse för gemenskap. Olika mattraditioner.
Resurshushållning av livsmedel och andra förbrukningsvaror i hemmet. Återvinning i hemmet och i närområdet och hur den fungerar.
Några olika certifieringar och märkningar av livsmedel och andra varor samt deras betydelse.
Rutiner och metoder för rengöring.